Unni Askeland "Big, Big, Big" 2011

Kunsten som vises på La Vida er et spesielt utvalg verk fra 5 norske billedkunstnere. Trude Semb, Unni Askeland, Thorbjørn Morstad, Rina Beldo og Erikka Fyrand. Bildene vises for første gang i Drammen og er nøye tilpasset stedet og dets interiør. Utsmykningen vil variere i løpet av høsten 2012 og våren 2013.

Drammens Tidende, 21. september, 2012

Thorbjørn Morstad, Evolusjon

Invitasjon åpning 21. september, 2012

OM KUNSTNERNE:

UNNI ASKELAND / www.unniaskeland.com

Med platinablondt hår og store røde lepper er Unni Askeland en femme fatale i norsk kunstliv. Hun er født i Bergen i 1962 og utdannet ved Vestlandets Kunstakademi og Statens Kunstakademi under Per Kleiva. Askeland har stadig gått egne veier og mener at Norsk kunst er gørr kjedelig med for mye intellektualisering. Hun har atelier i kjelleren i et stort kjøpesenter på Jessheim og fire barn med den amerikanske sangeren Eric Andersen. På La Vida viser Askeland 3 verk fra serien BIG BIG BIG bestående av 27 forskjellige serigrafier av kjente filmstjerner, musikere, skribenter og kunstnere som alle har betydd mye for henne. Askeland er representert i større norske samlinger som: Nasjonalmuseet, Nordea Collection, Rogaland Kunstmuseum, Nordnorsk Kunstmuseum, Ringnes/Ekebergrestaurant og Norsk kulturråd samt en rekke private samlere i inn- og utland. Kunstneren hadde sist utstilling på Nasjonalmuseet på Malta, hos Heiberg Cummings & T. Meeker, New York og hos Art Eco Gallery i London. I tillegg til en rekke solo- og gruppeutstillinger i inn og utland har hun i Buskerud vist arbeider ved Drammen Museum, Blaafarveværket , Vestfossen Kunstlaboratorium og Arena Vestfossen.

TH0RBJØRN MORSTAD / www.thorbjornmorstad.no

Thorbjørn Morstad (f.1964) er en figurativ maler som har sin utdannelse fra ”University of Montpellier, Faculté des Lettres Paul Valéry” 1982-84 og ”Ecoles d’Art Graphique COPAG et SORNAS” (Paris) 1984-89. Han har hatt flere separatutstillinger i Oslo, blant annet i Galleri V17, Galleri Louise, Christiania Kunstsalong, Hotel Continental, Galleri Kjeldaas og Monte Carlo Galleri. I tillegg har han deltatt i kollektivutstillinger både i Oslo og Paris. Morstad er den eneste maler som har fått holde utstilling i verdens mest berømte casino, "Monaco Artium” i Monaco. Han er kjøpt inn av samlere i Norge, Sverige, Tyskland, Frankrike, Belgia, Luxemburg, Monaco, Spania, U.S.A., Venezuela, Italia og Island. Utdrag fra tekst skrevet av Jean Forneris, conservator ved Musèe des Beaux-Art, Nice, juni, 2012.”Among Norwegian painters of the younger generation, Thorbjørn Morstad holds a profoundly original place. Morstad revisits subjects of classical or modern mythology, biblical characters, historical personae, literary masterpieces, or simply the complex realities of a modern world which increasingly little lends itself to conceptualization - all in deeply personal vein.”

TRUDE SEMB / www.sembart.com

Maleren Trude Semb (f. 1969) bor og arbeider for tiden i Oslo, men har lenge hatt sitt atelier på en klippe i fjellet i Røyken. Hun studerte hos kunstneren Rados Dédic fra 1996-1999 og hadde deretter et lengre opphold i New York. Semb har en solid produksjon og har blant annet portrettert Steven Tyler (Aerosmith) på bestilling fra musikeren selv. I Sembs ekspresjonistiske univers samles hele den menneskelige kompleksitet i et minefelt av koloristisk sprengkraft. Hun blir kaldt Munchs barnebarn i Danmark, er en ekte Rock´n Roll kunstner og får oss til å kjenne på nerven i livet gjennom sine kraftfulle bilder. Semb er ved flere anledninger kjøpt inn av viktige samlinger i inn- og utland bla. Den Danske Bank, Robert Schreiber Private Collection, Miami Beach, J. E. Epstein Private Collection, New York, Nils Jebens/Kampa Group, Praha, Christian Ringnes/Eiendomspar, Kloster Cruise, Uni Storebrand, Christoffer Braathen/OSO Hotwater Group, Oslo. Kunstneren er i en årrekke representert av et av Danmarks største gallerier Galerie Wolfsen, er med i gruppen Berlin Selected Artists og jobber nå mot en større solo utstilling i Oslo våren 2013. Det nylig produserte verket “Oblivion Seekers” oversettes på norsk til ”De som søker glemsel” og vises for første gang på La Vida.

RINA BELDO / www.rinabeldo.com

Rina Beldo (f. 1973) er fotograf og multikunstner med bakgrunn i litteratur, maleri og fotografi. Hun er utdannet ved Sogn Fotoskole (1994) og ved Universitetet i Oslo (1997-2002) med hovedvekt på litteraturvitenskap, kunst og idéhistorie. Beldo har jobbet som freelance fotograf i flere år og var sist i Roma med fotografen Morten Krogvold. På La Vida viser Beldo 2 iscenesatte fotografier. Det ene fra en fontene i Borghese parken i Roma og det andre fra Tinker´n på Skillebekk i Oslo. Menneskets tilstand og steders historie er et gjennomgående tema i Beldos bilder. Vi møter mytologiske skikkelser, arketyper, litterære henvisninger og leken poesi. Beldo tok i 2011 initiativ til årlige gruppeutstillinger i historiske gjenglemte bygning i hennes hjemby Kragerø – et prosjekt som vinteren 2013 vil oppstå i Oslo og når mulighetene byr seg her i Drammen. Beldo er innkjøpt av private samlere i Norge og har vist arbeider ved utstillinger i Oslo og Kragerø. Beldo jobber for tiden med et større litterært verk.

ERIKKA FYRANDwww.erikkafyrand.com

(Trine) Erikka Fyrand (f.1972, Drammen) bor og arbeider i Oslo og er en kjent figur i norsk kunstliv. Hun er utdannet ved kunstskoler i Syd Frankrike (1993-1996) og ved Kunsthøyskolen i Oslo (1996-2001). Fyrand har jobbet innen mange kunstneriske felt bla. performance, installasjon, maleri, fotografi, skulptur og smykker. De siste årene har fokuset ligget på maleriet. I Fyrands bilder møter vi det sarte meditative eller voldsomme energiske uttrykk. Bildene blir til i hennes jakt på meningen med livet og er speil av hennes livsanskuelser. På La Vida viser hun arbeidet ”Sol 1” og ”Sol til jord” som er utdrag av en serie bilder produsert i perioden 2010-2012. Fyrand har hatt utstillinger og performancer bla. ved Astrup Fearnley Museet, Kunstnernes Hus, Galleri 21:25 &24, Podium i Oslo, Kunsthall Postmodern, Lillehammer, Kvenvær (Hitra), Central Hotel og Brusfabrikken, Kragerø og Färgfabriken i Stockholm. Hun er kjøpt inn av private samlere i Norge. Ved siden av sitt virke som kunstner jobber hun med formidling og produksjon av kunstutstillinger og er ansvarlig for den kunstneriske presentasjonen på La Vida.